اسید استیک

اسید استیک Acetic acid

اسید استیک CH3COOH، یکی از ترکیبات آلی با ظاهری مایع و بی رنگ است که با نام های اتانوئیک اسید، اسید متان کربوکسیلیک و اسید یخچالی نیز شناخته می شود. اسید استیک دارای ماهیت قطبی است و به دلیل خاصیت استاتیک نسبی که دارد، با تعداد زیادی حلال قطبی و غیر قطبی ترکیب می شود. در این محتوا قصد داریم شما را با این ترکیب آلی آشنا کنیم و به ویژگی ها، خواص و کاربردهای آن در صنایع مختلف بپردازیم.

برای ما پیام بفرستید

    اطلاعات تماس

    نشانی دفتر مرکزی:

    تهران، شهرک اکباتان، کوی بیمه ۳، کوچه ۶، پلاک ۱۵، واحد ۳

     

    شماره های تماس:

    02144655652 – 02144655651 

    09124500277 – 09122992435

    ایمیل:

    salarshimi.company@gmail.com

    آنچه در ادامه خواهید خواند...

    اسید استیک چیست؟

    اسید استیک یکی از مهمترین اسیدهای آلی است که در زندگی انسان و حیوانات و همچنین در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. این اسید در واقع یک ترکیب شیمیایی است که به صورت مایع بی رنگ و با بوی تند و ترش موجود است. از مصارف این اسید می‌توان به تولید اسید استیک، اثرات ضد باکتریایی و محافظتی در برابر سرطان اشاره کرد. همچنین، این اسید در صنایع شیمیایی، غذایی و دارویی نیز کاربرد دارد. با این حال، مصرف بیش از حد این اسید می‌تواند برای سلامتی مضر باشد و باید با نظارت کامل مصرف شود.

    برای تولید اسید استیک، این اسید از منابع طبیعی مانند میوه‌ها، عسل و آب لیمو استخراج می‌شود. همچنین، از روش‌های شیمیایی نیز برای تولید این اسید استفاده می کنند. در صنایع غذایی، این اسید به عنوان یک ماده افزودنی برای حفظ طعم و رنگ محصولات استفاده می‌شود. در صنایع دارویی نیز این اسید به عنوان یک ماده فعال در تولید برخی از داروها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

    اما باید توجه داشت که مصرف بیش از حد این اسید می‌تواند مشکلاتی برای سلامتی ایجاد کند. برای مثال، مصرف این اسید به صورت دائمی می‌تواند باعث آسیب به کبد و کلیه شود. استفاده از این اسید در صنایع غذایی به صورت بیش از حد می‌تواند باعث بروز بیماری های التهابی در دستگاه گوارش فوقانی بدن شود و مشکلاتی از قبیل سوزش سر دل و یا سوء هاضمه را وخیم تر کند. این ماده  همچنین به مینای دندان نیز آسیب می زند.

    معرفی محصول:

    نام: اسید استیک
    نام آیوپاک: اتانوئیک اسید
    فرمول شیمیایی: CH3COOH
    شکل ظاهری: مایع شفاف و بدون رنگ
    جرم مولی: ۶۰.۰۵۲ گرم بر مول
    دانسیته در حالت مایع: ۱.۰۵ گرم بر سانتی متر مکعب
    دانسیته در حالت جامد: ۱.۲۷ گرم بر سانتی متر مکعب
    ویسکوزیته: ۱.۲۲ مگا پاسکال
    نقطه جوش: ۱۱۷.۹ درجه سانتی گراد
    نقطه ذوب: ۱۶.۶ درجه سانتی گراد
    نقطه اشتعال: ۱۰۴ درجه فارنهایت
    وضعیت انحلال پذیری: قابل حل در آب

    ویژگی های اسید استیک

    • 1. اسید استیک به صورت مایعی کاملا شفاف و بدون رنگ وجود دارد که بویی بسیار تند همانند بوی سرکه دارد.
    • 2. این نوع ترکیب آلی قابلیت اشتعال و خورندگی بالایی دارد بنابراین باید از قرار دادن آن در کنار هر گونه منبع حرارت و گرما جلوگیری کرد.
    • 3. اسید استیک ترکیبی آب دوست است که قابل انحلال در ترکیبات قطبی و غیر قطبی زیادی است. وجود چنین قابلیتی این ماده را به یکی از حلال های پرکاربرد در صنعت تبدیل کرده است.
    • 4. در صورتی که این ماده در دمای بالاتر از ۴۴۰ درجه سانتی گراد قرار گیرد، به موادی هم چون دی اکسید کربن، متان و آب تجزیه می شود.
    • 5. این ترکیب در دسته اسیدهای ضعیف قرار می گیرد و PH آن ۴.۸ است. ضعیف بودن اسید استیک به این معناست که در صورت انحلال در آب، نیمی از مولکول های آن به صورت یون استات باقی می مانند.

    انواع اسید استیک

    نقطه انجماد اسید استیک ۱۶.۶ درجه سانتی گراد است یعنی هنگامی که این ترکیب در معرض دمای ذکر شده قرار گیرد، کریستالیزه شده و به یخ تبدیل می شود بنابراین می توان گفت اسید استیک به دو صورت خشک و آبدار موجود است. به اسید استیک خشک همان فرم غلیظ شده اسید استیک آب دار می گویند که به عنوان اسید استیک گلاسیال نیز معرفی می شود.

    کریستال های ایجاد شده این ترکیب، تراکم بالاتری نسبت به آب دارند و به تدریج در ظرف ته نشین می شوند. اسید استیک خشک و آبدار تفاوت هایی با هم دارند که در ادامه شما را با این تفاوت ها آشنا می کنیم:

    1.  اسید استیک خشک ظاهری یخ مانند دارد در حالی که اسید استیک معمولی یا آب دار، در دمای معمولی به شکل مایع وجود دارد و کریستاله نمی شود.
    2.  اسید استیک گلاسیال، از غلظت بالایی برخوردار است و کم تر از یک درصد آب دارد به همین دلیل به آن اسید استیک خشک نیز می گویند.
    3.  اسید استیک معمولی ترکیب بسیار ملایمی است که کاربرد وسیعی در صنایع غذایی دارد در حالی که اسید استیک خشک، ترکیبی بسیار خورنده و خطرناک برای محیط زیست و انسان است. در صورت تماس چشم، پوست و بینی با این ترکیب، قرمزی، خارش، تورم و التهاب در نواحی ذکر شده به وجود می آید.
    4.  اسید استیک گلاسیال غلظت بالایی دارد بنابراین در مقایسه با نوع مایع آن، کاربرد بیش تری در تولید استر دارد.
    5.  روش های جمع آوری و تهیه اسید استیک مایع زیاد است به گونه ای که می توان آن را از طبیعت نیز به دست آورد اما اسید استیک خشک، فقط در آزمایشگاه و در شرایط کنترل شده حاصل می شود.
    6.  کار کردن با اسید استیک مایع در برابر اسید استیک خشک راحت تر است زیرا نوع خشک آن، قابلیت جذب آب بالایی دارد و در هنگام کار کردن با آن باید دقت بیشتری به خرج داد.

    اسید استیک چه کاربردهایی دارد؟

    1. کاربردهای اسید استیک با توجه به نوع این ترکیب و غلظت آن متفاوت است. از اسید استیک آبدار و بیش تر در صنایع کشاورزی، بهداشتی و خوراکی استفاده می شود اما اسید استیک غلیظ برای مصارف صنعتی کاربرد دارد.

    2. از اسید استیک گلاسیال در صنعت برای تولید موادی هم چون وینیل استات، آنیدرید استیک، اتیلن گلیکول، استات اتیل اتر، اتیلن گلیکول مونو بوتیل اتر استات، پروپیل گلیکول مونومیل اتر استات، استر، استات و انواع فلزها استفاده می شود به گونه ای که سالانه حدود ۴۰ درصد از مقادیر اسید استیک، به تولید این مواد اختصاص داده می شود.

    3. از این مواد در صنعت رنگ سازی، نساجی، چسب سازی و صنعت پلاستیک سازی استفاده های گسترده ای می شود.

    4. از استات ها برای تولید انواع لاک، الکل و به عنوان حلال در کریستاله کردن ترکیبات آلی نیز استفاده می شود.

    5. از اسید استیک به عنوان ضدعفونی کننده قارچ ها و باکتری ها در صنعت پزشکی و بهداشت استفاده می شود. غلظت های پایین این اسید در تولید انواع شامپو، رنگ مو، نرم کننده پوست و مو و انواع شوینده ها، تولید انواع عطر و خوشبو کننده ها کاربرد وسیعی دارد.

    6. از دیگر کاربردهای این اسید در زمینه پزشکی و بهداشت می توان به تولید قطره های شستشو دهنده گوش و مجرای آن برای ضدعفونی کردن و از بین بردن عفونت های داخلی گوش، اشاره کرد.

    7. یکی دیگر از کاربردهای اسید استیک معمولی در غلظت های پایین، صنایع غذایی است. به طوری که سالانه به طور میانگین ۱۰ درصد از این ماده به تولید انواع ترشیجات اختصاص داده می شود.

    8. اسید استیک خاصیت آنتی باکتریال دارد به همین دلیل از آن برای تنظیم کردن PH مواد غذایی و خوراکی و هم چنین ضد عفونی و از بین بردن میکرب های سایر مواد غذایی استفاده می شود.

    9. از اسید استیک به عنوان طعم دهنده در ادویه جات مختلف، سرکه، سس کچاپ، سس مایونز، محصولات گوشتی و نگه دارنده مواد غذایی نیز استفاده های گسترده ای می شود.

    10. در صنعت کشاورزی از اسید استیک رقیق به صورت افشانه برای از بین بردن انواع باکتری ها و قارچ ها استفاده می شود. این ترکیب در مقایسه با دیگر علف کش ها سریع تر اثر کرده و با حذف باکتری ها و قارچ های مضر خاک، PH خاک را تنظیم می کند.

    11. به منظور ضد عفونی کردن سیلوی دام ها از انواع قارچ ها و باکتری ها می توان از این ترکیب به صورت افشانه استفاده کرد.

    شرایط نگهداری اسید استیک

    شرایط نگهداری اسید استیک با توجه به غلظت این ماده متفاوت است. اصول نگه داری و مراقبت از اسید استیک به صورت زیر است:

    • غلظت های پایین و رقیق این اسید کاملا بی خطر بوده و همانند سرکه هستند بنابراین نگهداری و مراقبت از آنها ساده است در مقابل غلظت های بالاتر از ۲۵ درصد این ماده، بویی زننده دارند و بخارهای متصاعد شده از آن، اثر خورندگی دارد بنابراین باید در زیر هود نگهداری شوند.
    • اسید استیک ماده ای اشتعال پذیر است که هر چه غلظت آن کاهش یابد، اشتعال پذیری آن نیز پایین می یابد اما توصیه می شود غلظت های بالا و پایین این ماده به دور از اشعه مستقیم نور خورشید، دماهای بالا و هر گونه منبع حرارت زا، نگهداری شود.
    • اسید استیک با عوامل اکسید کننده، عوامل احیا کننده، فلزات، اسیدها و مواد قلیایی یا بازها، ناسازگار است به همین دلیل از کنار هم قرار گرفتن این مواد با هم باید خودداری شود.
    • انبار ذخیره سازی اسید استیک باید خشک، خنک و همراه با تهویه مناسب باشد.
    • اسید استیک خشک و معمولی باید در ظروف محکم بسته بندی و در انبار و مخازن استاندارد، نگهداری شوند.

    حمل و نقل اسید استیک

    غلظت های بالای اسید استیک خاصیت خورندگی دارد بنابراین به هیچ وجه حمل و نقل و جا به جایی آن در بشکه ها و مخازن فولادی، آهنی، سربی، مسی و برنزی توصیه نمی شود. برای حمل و نقل اسید استیک بهتر است از ظروف آلومینیومی، پلاستیکی شیشه ای استفاده کنید.

    نکته: ظروف آلومینیومی در تماس با اکسیژن، اکسید آلومینیوم تولید می کنند که مقاومت خوبی در برابر اسید استیک دارد بنابراین تانکرها و بشکه های آلومینیومی مناسب ترین ظروف برای حمل و نقل اسید استیک هستند.

    ایمنی کار و مصرف اسید استیک

    رقیق سازی اسید استیک فرایندی گرماده است که طی آن گرمای زیادی آزاد می شود. رقیق سازی اسید استیک در مخزن های کوچکی که از جنس پلی اتیلن هستند، انجام می گیرد. پس از فرایند رقیق سازی اسید استیک، این محلول را با دمای کم تر از ۵۵ درجه سانتی گراد به مخرن های بزرگ تر انتقال می دهند.

    نکات ایمنی در هنگام کار کردن با اسید استیک

    • اسید استیک خشک یا غلیط، بسیار اشتعال پذیر است و خاصیت خورندگی زیادی دارد بنابراین رعایت نکات ایمنی در هنگام کار کردن با این ماده، الزامی است. مایع و بخارهای انتشار یافته از اسید استیک ضعیف می تواند سبب بروز آسیب هایی هم چون خشکی پوست، آسیب دیدن بافت قرنیه و از دست دادن بینایی، تحریک گلو، بینی و ریه ها شود.
    • برخی افرادی که در معرض این ماده قرار گرفته اند، پس از گذشت چند روز شاهد ایجاد تاول هایی در ناحیه آلوده شده هستند.
    • افرادی که قصد کار کردن با اسید استیک را دارند، بهتر است کار را در زیر هودهای آزمایشگاهی، محیط باز و یا فضایی با تهویه مناسب انجام دهند.
    • به دلیل اشتعال پذیر بودن این ماده، در هنگام کار کردن، آن را از هر گونه منابع حرارت زا دور نگه دارید.
    • اسید استیک با فلزات ناسازگاری دارد و تماس این ترکیب با فلزات سبب تولید گاز هیدروژن می شود که بسیار اشتعال پذیر است و می تواند احتمال آتش سوزی را بالا ببرد.
    • از وارد شدن اسید استیک به داخل آبراه و فاضلاب ها خودداری کنید زیرا این امر آسیب جدی به محیط زیست وارد می کند.
    • افرادی که به هر نحوی قصد جابجایی، حمل و نقل و کار کردن با اسید استیک را دارند، باید از تجهیزات ایمنی هم چون لباس ایمنی ضد اسید، دستکش های مقاوم به اسید، عینک و ماسک های ایمنی استفاده کنند.
    • در صورتی که فردی در معرض بخارهای اسید استیک غلیظ قرار گیرد، باید فورا به محیط کاملا باز با تهویه مناسب منتقل شود و محل آلوده نیز با آب فراوان شستشو داده شود.

    برندهای معتبر اسید استیک

    به دلیل کاربرد گسترده اسید استیک غلیظ و رقیق در صنعت، شرکت های بسیاری در سراسر دنیا این ماده را سنتز، بسته بندی و وارد بازارهای مختلف می کنند. با توجه به شرکت سازنده، کیفیت اسید استیک، قیمت و بسته بندی آن نیز متفاوت است. برندهای معتبر اسید استیک به صورت زیر است:

    برند مرک آلمان

    مرک یکی از برندهای معتبر اسید استیک است که در کشور آلمان ساخته و در بسته بندی هایی با حجم های متفاوت در اختیار بازارهای داخلی و خارجی قرار می گیرد. این برند از کیفیت ساخت ممتازی برخوردار است.برای دریافت اطلاعات بیشتر با این برند، خرید و سفارش آن می توانید با کارشناسان ما در سالارشیمی در ارتباط باشید.

    شرکت سالار شیمی

    یکی از بهترین شرکت های پتروشیمی که سابقه موفقی در زمینه واردات و عرضه انواع مواد پلیمری و شیمیایی به سراسر نقاط کشور دارد، سالار شیمی است. این مجموعه با کمک نیروهای جوان و سخت کوش، ارائه بهترین و باکیفیت ترین مواد پلیمری و حمایت مشتریان، یه یکی از معتبرترین شرکت های پتروشیمی فعال در خاورمیانه تبدیل شده است. اگر قصد خرید انواع مواد شیمیایی مانند اسید استیک را دارید، این محصول را با مناسب ترین قیمت، از مجموعه سالار شیمی تهیه کنید.

    با سپاس از همراهی شما عزیزان

    کلید اسکرول خودکار به بالا