سود مایع NaOH

سود مایع Caustic soda

ممکن است شما نیز بارها نام سود مایع یا سود سوزآور را شنیده باشید. در این مطلب قصد داریم شما را به طور کامل با این ماده شیمیایی، خواص و کاربردهای آن آشنا کنیم. سود مایع یا سدیم هیدروکسید با فرمول شیمیایی NaoH مایعی بدون بو است که در دمای ۱۴۵ درجه سانتی گراد به جوش می رسد و دمای انجماد آن ۴.۴ درجه سانتی گراد است. این مایع امروزه به صورت شفاف و سفید رنگ تولید می شود و در غلظت های ۳۱ و ۵۰ درصد در بازار وجود دارد. سود سودآور واکنش پذیری بسیار بالایی داشته و امروزه در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارد. از نام های دیگر این ماده شیمیایی می توان به هیدرات سدیم، سودای قلیایی، قلیا، سودسوز آور، سدیم هیدروکسید و سود کاستیک اشاره کرد. 

همان گونه که به اختصار توضیح داده شد سود مایع نوعی ماده شیمیایی است که با توجه به خواص و ویژگی هایی که دارد امروزه در صنایع مختلفی از آن استفاده می شود. این مایع واکنش پذیری بسیار بالایی دارد به همین دلیل باید مراقب شوک دمایی در هنگام نگهداری آن باشید چرا که ممکن است در صورت وارد شدن شوک دمایی به آن انفجار رخ دهد. سود مایع با تمام فلزات از جمله مس، روی، آهن، آلومینیوم و… واکنش می دهد. سود سوزآور یکی از نمک های سدیمی است که به راحتی در آب قابل حل بوده و به یک اندازه در اتانول، متانول و گلیسیرین حل می شود. توجه داشته باشید سود سوزآور در صورت برخورد مستقیم با پوست ممکن است اثرات خورندگی بالایی داشته باشد بنابراین توصیه می شود که در هنگام کار با این ماده شیمیایی حتما تمامی موارد ایمنی (استفاده از دستکش مناسب) رعایت شود.

برای ما پیام بفرستید

    اطلاعات تماس

    نشانی دفتر مرکزی:

    تهران، شهرک اکباتان، کوی بیمه ۳، کوچه ۶، پلاک ۱۵، واحد ۳

     

    شماره های تماس:

    02144655652 – 02144655651 

    09124500277 – 09122992435

    ایمیل:

    salarshimi.company@gmail.com

    آنچه در ادامه خواهید خواند...

    ویژگی های شیمیایی و فیزیکی خواص سود مایع

    سود مایع نوعی نمک سدیمی با خاصیت بازی قوی است که جاذب آب و رطوبت است. امروزه از این ماده شیمیایی با نام های سود مایع، سود سوزآور، سود کاستیک، سدیم هیدروکسید و… یاد می شود. از جمله ویژگی های این ماده می توان به داشتن ماهیت مایع، بی رنگ، بدون بو، خورنده بالا، واکنش پذیری شدید و… اشاره کرد. از جمله دیگر خواص فیزیکی و شیمیایی سدیم هیدروکسید می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • فرمول شیمیایی: NaoH
    • شکل ظاهری: مایع و بدون بو
    • PH: مابین 13 الی 14
    • میزان حلالیت در متانول: ۲۳۸ g/L
    • میزان حلالیت در اتانول: ۱۳۹ g/ L
    • قابلیت انحلال در آب: بالا
    • جرم مولی: ۳۹.۹۹۷ g/mol
    • چگالی: ۲.۱ g/ cm3
    • میزان اسیدیته: ۱۲
    • نقطه جوش: بیش تر از ۲۶۶ درجه فارنهایت
    • نقطه ذوب: بیش تر از ۶۰۴ درجه فارنهایت
    • قابل انحلال در: متانول و اتانول
    • بسته بندی: فله‌ای با تانکر
    • وزن بشکه: ۳۳۰ کیلوگرمی

    روش تولید سود سوزآور

    امروزه جهت تولید سود سوزآور خالص از دو روش زیر استفاده می شود:

    تولید با استفاده از الکترولیز آب نمک

    سود سوزآور طی فرآیندی به نام فرآیند غشایی (ممبران) یا الکترولیز آب نمک ساخته می شود. طی این فرآیند ابتدا محلول اشباعی از آب نمک تولید می شود و جهت خالص سازی به آن رزین کیلیت اضافه می شود. پس از آماده سازی محلول آب نمک باید آن را به اتاقک های الکترولیز منتقل کنند که جهت انجام این کار ابتدا اتاقک کاتدی با آب خالص و اتاقک آندی با محلول اشباع آب نمک پر خواهد شد. در مرحله بعدی با جریان مستقیم کلر در آند محلول کاستیک سودا و هیدروژن در آند تشکیل می شود. حال ترکیبات ساخته شده باید جداسازی شوند بنابراین این ترکیبات وارد جدا کننده می شوند و محلول سود مایع ۳۰ درصد تولید می شود. جهت تولید سود مایع ۵۰ درصد باید محلول حاصل تغلیظ شود که جهت غلیظ کردن آن باید آن را در دستگاه تبخیر قرار دهند تا غلظت آن بیشتر شده تا جایی که سود مایع به ۵۰ درصد تبدیل شود.

    تولید با استفاده از دیافراگم

    در این روش جهت جداسازی آند و کاتد در سلول های یونی فعال از دیافراگمی از جنس آزبست استفاده می شود. به این ترتیب که یک محلول قوی از سلول های یونی به همراه مولکول های آب از آند به سمت کاتد جا به جا می شود. پس از تجمع یون های سدیم در کاتد دیافراگم بسته شده و از برگشت آن به سمت آند جلوگیری می کند و این گونه سدیم مایع یا سود سودآور تشکیل می شود.

    محصولات تولید شده از سود مایع

    این ماده شیمیایی از جمله مهم ترین مواد شیمیایی صنعتی است که با توجه به خواص و ویژگی های آن امروزه در صنایع شیمیایی بسیاری از جمله تولید آلومینیوم و مواد شوینده کاربرد فراوان دارد. کشور ایران با توجه به داشتن ذخایر نفتی و گازی بسیار سود مایع سیاری تولید کرده و آن را جهت کاربرد در صنایع مختلف به کشورهای هندوستان، گرجستان، ترکیه، مصر و… صادر می کنند.

    کاربردهای سود مایع

    سود سوزآور نوعی باز قوی است که به دلیل خواص شیمیایی در صنایع مختلفی کاربرد دارد اما می توان گفت که عمده ترین کاربرد سود سوزآور در صنایع شیمیایی، پالپ، کاغذسازی، تصفیه آب و صنایع آلومینیوم است:

    تصفیه آب

    شاید یکی از مهم ترین و عمده ترین کاربردهای سود سوزآور به عنوان تمیز کننده و ضد عفونی کننده آب باشد. امروزه حجم زیادی از آب های تصفیه شده توسط سود سوزآور پاکسازی و تصفیه می شوند.

    صنعت آلومینیوم

    یکی از کاربردهای سود سوزآور در صنعت آلومینیوم برای حل کردن سنگ معدن بوکسیت است. بوکسیت ماده خام تولید کننده فلز آلومینیوم است بنابراین سود مایع می تواند در صنعت آلومینیوم سازی کاربرد فراوانی داشته باشد.

    صنعت پتروشیمی

    این ماده در اکتشاف و تولید فرآورده های نفتی نقش مهمی دارد و از آن جایی که صنعت پتروشیمی کاملا وابسته به نفت خام است می توان گفت که سود سوزآور یکی از مهم ترین مواد شیمیایی در این صنعت به حساب می آید. از دیگر کاربردهای سود مایع در صنعت پتروشیمی می توان به تولید انواع مختلفی از مواد پلاستیکی، انواع خاصی از چسب ها، علف کش، مواد پوشش دهنده، رنگ، جوهر، سولفید سدیم و انواع مختلفی از مواد شیمیایی اشاره کرد.

    تولید صابون

    یکی از مهم ترین کاربردهای سود سوزآور در صنعت صابون سازی است که احتمالا همه شما با کاربرد این ماده برای ساخت صابون در مدرسه آشنا شده اید. علاوه بر تولید صابون از این ماده در تولید سورفکتانت های آنیونی در محصولات شوینده و تولید انواع مختلف سفیدکننده های خانگی و صنعتی استفاده می شود.

    صنعت کاغذسازی

    امروزه در سراسر جهان جهت تولید کاغذ، ساخت خمیر، سفید سازی و ساخت کاغذ از کاغذهای بازیافتی از سدیم هیدروکسید استفاده می شود. بنابراین کاربرد این ماده را در صنعت کاغذ سازی نمی توان نادیده گرفت.

    صنعت نساجی

    از دیگر کاربردهای سود کاستیک می توان به کاربرد آن در تولید و فرآوری کتان، رنگرزی الیاف مصنوعی مثل نایلون و پلی استر اشاره نمود.

    تولید سوخت بیولوژیک

    تری گلیسیرید و متانول به عنوان کاتالیزور برای تولید سوخت های بیولوژیک غیر نفتی شناخته شده اند. با توجه به آن که سود سوزآور در تولید این دو کاتالیزوز نقش مهمی دارد می توان گفت که به عنوان یکی از مواد شیمیایی اصلی در تولید سوخت بیولوژیک شناخته می شود. این ماده به دلیل حجم کم و قیمت ارزان به نسبت هیدروکسید پتاسیم جهت تولید متانول استفاده می شود.

    صنعت غذایی

    علاوه بر کاربردهای بی شماری که از سود مایع گفته شد این مایع در صنایع غذایی نیز جای خود را باز کرده است. سود سوزآور برای تولید مواد خوراکی با هدف پوست کنی شیمیایی میوه و شستشوی سبزیجات به کار می رود. افزون بر این از کاربردهای آن در صنعت غذایی می توان به تولید شکلات، کاکائو، کارامل، نوشابه های غیر الکلی، بستنی و… اشاره کرد.

    صنعت ساختمان سازی

    امروزه سود کاستیک در صنعت ساختمان سازی و تولید بتن ترکیبی نیز کاربرد دارد. از جمله کاربردهای آن در صنعت ساختمان سازی می توان به جلوگیری از دو فاز شدن سیمان و شن، افزایش راندمان سیمان، کاهش مصرف آب، یک دست شدن بتن و… اشاره کرد.

    صنعت داروسازی

    امروزه از سود مایع در تولید داروهای پیشگیری از بیماری های قلب و عروق، تولید آسپرین و دارو های کاهش دهنده کلسترول خون استفاده می شود.

    شرایط نگهداری سود مایع

    به طور کلی سود مایع از پایداری خوبی برخوردار است اما ممکن است عدم رعایت اصول استاندارد در شرایط انبارداری سبب کاهش طول عمر و کیفیت این ماده شود. به طور مثال این ماده نباید به صورت مستقیم در تماس با هوا قرار بگیرد. دلیل تغییر کیفیت این ماده در تماس با هوا این است که هنگامی که سود سوزآور در تماس با هوا قرار می گیرد کربن موجود در هوا را جذب کرده و تشکیل سدیم کربنات می دهد که این ماده روی کیفیت آن تاثیر منفی خواهد گذاشت. همچنین توجه کنید که این ماده تا حد ممکن نباید در پوشش های فلزی و فولادی نگهداری شود به خصوص اگر دیواره این پوشش آسیب دیده باشد چرا که در این صورت آهن به سرعت توسط سود مایع جذب شده و طول عمر و کیفیت آن کاهش پیدا می کند.

    نکات ایمنی در هنگام استفاده از سود مایع

    همان گونه که توضیح داده شد سود مایع نوعی باز بسیار قوی است که واکنش پذیری بسیار بالایی دارد. این مایع علاوه بر واکنش با انواع فلزات قادر به انجام واکنش با بافت های زنده است بنابراین سود سوزآور قادر است که پروتئین ها و چربی های موجود در بافت زنده را از طریق هیدرولیز استر و آمید تجزیه کند و سوختگی شیمیایی را به دنبال داشته باشد. اگر هنگام کار با سود مایع مقداری از آن در تماس مستقیم با دست شما قرار گرفت سریعا اقدام به شستشوی آن با آب به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه نمایید چرا که این ماده اثر خورندگی داشته و بسیار خطرناک است. همچنین تماس مقدار کمی از این ماده با چشم می تواند سبب کوری دائمی چشم ها شود بنابراین توصیه می شود هنگام کار با آن حتما از لوازم ایمنی و تجهیزات فردی مانند کلاه، دستکش، شیلد محافظ، لباس ایمنی و… استفاده کنید.

    برندهای معتبر تولید سود مایع

    با توجه به این که کشور ایران یکی از بزرگترین دارندگان منابع نفت خام و گاز به شمار می رود می توان گفت که یکی از پیشروترین کشورها در تولید سود سوزآور است به گونه ای که امروزه تمام سود مایع مورد نیاز کشورمان که در صنایع مختلف استفاده می شود در خود کشور ایران تولید می شود و هیچ نیازی به واردات سود مایع برای کشور ایران وجود ندارد. حتی درصد قابل توجهی از سود مایع اضافه تولیدی کشور ایران به کشورهای همسایه صادر می شود و کشور ایران به عنوان یکی از موفق ترین صادر کننده های سود مایع در کل دنیا شناخته می شود که درصد عظیمی از درآمد کشورمان از طریق صادرات سود مایع تامین می شود. امروزه برندها و مجتمع های تولیدی بسیاری هستند که در کشور ایران تولید سود مایع می کنند. از جمله معتبرترین و شناخته شده ترین این برندها می توان به سود مایع سینا تولید، سود مایع پتروشیمی اروند یا کبودان، سود مایع بندر امام و… اشاره کرد. به دلیل کیفیت بالای نفت خام در کشور ایران سود مایع تولیدی در این کشور دارای کیفیت قابل توجهی بوده و مناسب برای صادرات است.

    شرکت سالار شیمی

    شرکت سالار شیمی یک مجموعه اقتصادی مشتری محور است که جهت جلب رضایت مشتریان خود واردات و فروش مواد اولیه پلیمری و شیمیایی با کیفیت درجه اول و قیمت مناسب را اساس کار خود قرار داده است. این مجموعه کلیه مواد پلیمری و شیمیایی جهت ساخت انواع مختلفی از محصولات صنعتی از جمله سود مایع را در برترین کیفیت و از پتروشیمی های معتبر تهیه کرده و آن را مناسب ترین قیمت در اختیار شما مشتریان عزیز قرار می دهد. جهت استعلام قیمت ها و خرید از این مجموعه می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید و از ایشان اطلاعات لازم را کسب نمایید.

    با سپاس از همراهی شما عزیزان

    کلید اسکرول خودکار به بالا