متانول CH3OH

متانول Methanol

متانول از جمله مواد شیمیایی بسیار کاربردی و مهم در زندگی روزمره انسان‌ها به شمار می‌رود. این ماده یکی از ساده‌ترین انواع الکل بوده که دارای فرمول شیمیایی CH3OH است. به جرات می‌توان گفت که این ماده شگفت‌انگیز در تمامی فعالیت‌های روزانه انسان‌ها نقشی حتی بسیار کوچک و ناچیز دارد. از مواد تشکیل‌دهنده شامپوی موی سر گرفته تا بطری آبی که از سوپرمارکت محله خود خریداری کرده‌اید. حتی تجهیزاتی که در اتومبیل خود با آنها سروکار دارید، بنزین، ژاکت پشمی را که زمستان‌ به منظور گرم کردن خود به تن می‌کنید، برخی از داروهایی که از داروخانه تهیه می‌کنید، همه و همه دارای درصدی از متانول هستند. در واقع می‌توان گفت که ما توسط محصولاتی که از متانول ساخته شده‌اند احاطه شده‌ایم.

 

برای ما پیام بفرستید

    اطلاعات تماس

    نشانی دفتر مرکزی:

    تهران، شهرک اکباتان، کوی بیمه ۳، کوچه ۶، پلاک ۱۵، واحد ۳

     

    شماره های تماس:

    02144655652 – 02144655651 

    09124500277 – 09122992435

    ایمیل:

    salarshimi.company@gmail.com

    آنچه در ادامه خواهید خواند...

    متانول چیست؟

    متانول را اغلب با نام‌های دیگری از جمله متیل الکل، الکل چوب و یا الکل متیلیک نیز می‌شناسند. این ترکیب بسیار مهم و کاربردی است که به طور بسیار گسترده‌ در صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده به طرز بسیار شگفت‌ انگیزی در زندگی روزمره ما رواج یافته است.

    جالب است بدانید که در زمان‌های گذشته از تقطیر چوب به عنوان روشی برای تولید متانول استفاده می‌کردند، از این رو این ماده را الکل چوب نیز می‌نامند. موادی نظیر اسید استیک، آلکیل الکل و استون نوعی الکل چوب واقعی به شمار می‌روند.

    متانول ماده‌ای مایع، سمی، فرار و قابل اشتعال بوده که در دمای اتاق به شکل مایعی قطبی درآمده که به منظور ضد یخ، سوخت، حلال از آن استفاده می‌شود. با توجه به سمی بودن این ماده، از آن به عنوان نوعی افزودنی مصنوعی برای تولید اتانول صنعتی بهره می‌برند. متانول در واقع یکی از ساده‌ترین نوع الکل‌ها است که به عنوان ماده‌ای اساسی در فرمالدهید‌ها و اسید استیک به شمار می‌رود. متانول به وسیله ترکیب شدن با بسیاری از عناصر دیگر توانسته است به عنوان یک ماده واسطه در تولید و ساخت بسیاری از مواد دیگر تاثیرگذار باشد. متانول و مشتقات تولید شده توسط آن در بسیاری از محصولات مانند پلاستیک‌ها، پارچه‌های مصنوعی، الیاف، حلال‌های آزمایشگاهی، محصولاتی مانند چسب و رنگ، برخی از داروها و مواد مورد استفاده در کشاورزی و بسیاری موارد دیگر به کار برده شوند. در حقیقت متانول ماده‌ای بسیار مفید به شمار می‌رود که در زمینه‌های مختلف صنعتی و سنتی کاربردهای بسیار فراوانی دارد.

    لازم به ذکر است که جداسازی متانول از اتانول امری امکان‌پذیر نبوده و متانول در فرآیندها، همواره به عنوان ماده‌ای جانبی در کنار اتانول به وجود خواهد آمد. جالب است بدانید که یکی از مزایای بسیار قابل توجه این ماده چندکاره بودن آن است، که این امر موجب شده است تا از آن به عنوان سوخت رایج در صنایعی مانند صنعت تولید انرژی مورد استفاده قرار دهند. به همین خاطر است که برخی از کارخانه‌ها و مراکز تولید برق از متانول به عنوان سوخت استفاده می‌کنند.

    کاربردهای متانول

    همان طور که پیش‌تر نیز بیان شد از متانول و مشتقات آن به منظور تولید ترکیبات بسیاری استفاده می‌کنند. از جمله این ترکیبات می‌توان به مواد رنگ و رزین‌ها، عطرهای مصنوعی، داروها و … اشاره کرد.

    یکی دیگر از کاربردهای این ماده استفاده از آن برای تولید ضد یخ است. متانول به دلیل ویژگی‌ها و خواص منحصر به‌فردی که دارد، قادر است که نقطه انجماد محلول‌هایی که بر پایه آب هستند را کاهش داده و نقطه جوش آن‌ها را افزایش دهد. بنابراین با توجه به این ویژگی متانول می‌توان از آن به عنوان عاملی ضد یخ در برخی از مایعات استفاده کرد. همچنین از این ماده می‌توان به عنوان کاهنده نقطه انجماد آب در هنگام انتقال نفت و گاز استفاده کرد.

    یکی دیگر از کابردهای مهم متانول استفاده از آن به عنوان حلال است. در بسیاری از صنایع از متانول به عنوان نوعی حلال صنعتی و به منظور تولید انواع رنگ و رزین، جوهر، چسب و… استفاده می‌کنند. در کنار تمامی موارد ذکر شده از این ماده در تولید بسیاری از محصولات دارویی نظیر انواع ویتامین‌ها، هورمون‌ها و کلسترول بهره می‌برند.

    استفاده به عنوان سوخت نیز یکی دیگر از کاربردهای این ماده بی‌نظیر است. لازم به ذکر است که بیش از 46 درصد متانول تولید شده در سطح جهان به منظور سوخت مورد استفاده قرار می‌گیرد. حتی با ترکیب کردن گازوئیل با متانول می‌توان به سوختی کارآمدتر و بهتر نسبت به بنزین دست یافت. به منظور بهبود عملکرد و همچنین کاهش آلایندگی سوخت، می‌توان به آن افزودنی‌های الکلی مانند متانول و اتانول استفاده کرد، این مواد به دلیل عدم دارا بودن از منشا نفتی و همچنین برخورداری از اکسیژن در ساختار خود، می‌توانند تا حد بسیار زیادی از آلودگی‌های زیست محیطی جلوگیری نمایند. به همین خاطر است که می‌توانند گزینه بسیار مناسبی برای افزودن به بنزین و سایر سوخت‌های فسیلی باشد. امروزه با توجه به کمبود منابع انرژی در آینده، استفاده از الکل به عنوان سوختی پاک و یا به منظور تولید هیدروژن مصرفی برای پیل‌های سوختی بسیار مورد توجه قرار گرفته است، از این رو از این ماده به منظور تولید دی متیل اتر و جایگزینی برای نفت‌گاز استفاده می‌کنند.

    متانول ماده‌ای است که به طور طبیعی در برخی از سبزیجات و میوه‌ها موجود است. این ماده حتی می‌تواند با کمک به دستگاه گوارشی انسان، در سوخت و ساز بهتر مواد غذایی تاثیرگذار باشد.

    در تصفیه‌ خانه‌های فاضلابی نیز از متانول به مقدار بسیار کمی به منظور فراهم‌سازی منبع غذایی برای باکتری‌های ضدعفونی‌کننده استفاده می‌کنند. این نوع از باکتری‌ها می‌توانند نیترات‌های موجود در آب را به نیتروژن تبدیل کنند. همچنین از متانول در الکتروفورز ژل پلی آکریل آمید به عنوان عاملی برای دناتوراسیون استفاده می‌کنند.

    در حال حاضر از متانول بیشتر به منظور ساخت مواد شیمیایی استفاده می‌شود. به طور تقریبی 40 درصد از این ماده را به فرمالدهید تبدیل کرده و در تولید بسیاری از محصولات پلاستیکی، تخته سه‌لا، مواد منفجره، رنگ، منسوجات پرس دائمی به کار می‌برند.

    از دیگر مشتقات متانول نظیر دی متیل اتر به عنوان جایگزینی برای کلروفلوئوروکربن، آیروسل و استیک اسید استفاده می‌کنند. از ترکیب دی متیل اتر با گاز مایع ( LPG ) می‌توان به منظور پخت و پز و گرم کردن محیط و حتی جایگزینی برای سوخت دیزل استفاده کرد.

    نحوه تولید، خواص و ویژگی‌های متانول

    گفتنی است که اغلب متانول را با استفاده از گاز سنتز می‌کنند که شامل ترکیبی از هیدروژن، کربن دی اکسید و کربن مونوکسید است. گاز مورد نظر باید تحت دما و فشار مناسب قرار گرفته و با کاتالیست مورد استفاده واکنش نشان دهد. البته باید گفت که این واکنش به صورت یکباره و به صورت کامل انجام نخواهد شد، به همین خاطر متانول حاصل از واکنش از کندانس خارج شده و در نتیجه گاز سنتزی ایجاد شده نیز برگشت داده می‌شود. جالب است بدانید که تولید متانول از هر نوع ماده حاوی کربن امکان‌پذیر است. متانول از ویژگی‌ها و خواص بسیار خارق‌العاده‌ای برخوردار است که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • متانول از آب سبک‌تر بوده و به همین خاطر بر روی آن قرار خواهد گرفت. 

    • این ماده دارای وزن مولکولی 32.04 گرم بر میلی‌متر است. 

    • در صورت گرم شدن مخازن حاوی متانول، امکان منفجر شدن آنها وجود دارد. به همین خاطر توصیه می‌شود که مخازن و یا ظروف حاوی متانول را در معرض گرما و حرارت قرار ندهید.

    • متانول می‌تواند از طریق مخاط وارد بدن انسان شود.

    • در صورت ترکیب شدن متانول با هوا، انفجار رخ می‌دهد. باید بدانید که بخارهای الکل صنعتی دارای وزنی سنگین‌تر از هوا بوده و به همین دلیل در سطحی پایین‌تر قرار می‌گیرند.

    • در نتیجه الکیلاسیون صنعتی متانول و بنزن، فنیل متان تولید خواهد شد.

    برندهای تولیدکننده متانول در ایران

    متانول یکی از محصولات شیمیایی مهم است که در بسیاری از صنایع به کار می‌رود. در ایران نیز تعدادی پتروشیمی فعال در زمینه تولید متانول وجود دارد. برخی از مهمترین پتروشیمی‌های تولیدکننده متانول در ایران عبارتند از:

    پتروشیمی تبریز: این پتروشیمی یکی از بزرگترین واحدهای تولید متانول در ایران است و در شهر تبریز واقع شده است. ظرفیت تولید این پتروشیمی حدوداً ۱٫۶ میلیون تن متانول در سال است.

    پتروشیمی بوعلی سینا (آبادان): این پتروشیمی در شهرستان آبادان واقع شده و در زمینه تولید محصولات پتروشیمی، از جمله متانول، فعالیت می‌کند. ظرفیت تولید متانول این پتروشیمی حدوداً ۱٫۳ میلیون تن در سال است.

    پتروشیمی مارون: این پتروشیمی در شهر مارون در استان بوشهر واقع شده است و به عنوان یکی از پیشروان صنعت پتروشیمی در ایران شناخته می‌شود. تولید متانول نیز در این واحد انجام می‌شود.

    پتروشیمی کاوه: این پتروشیمی در استان خوزستان واقع شده و در زمینه تولید محصولات پتروشیمی، از جمله متانول، فعالیت می‌کند. ظرفیت تولید متانول این پتروشیمی حدوداً ۱٫۰۵ میلیون تن در سال است.

    پتروشیمی امیرکبیر (ماهشهر): این پتروشیمی در شهرستان ماهشهر استان بوشهر واقع شده و در زمینه تولید محصولات پتروشیمی، از جمله متانول، فعالیت می‌کند. ظرفیت تولید متانول این پتروشیمی حدوداً ۱٫۰۵ میلیون تن در سال است.

    پتروشیمی بندرایران: این پتروشیمی در بندر امام خمینی در استان خوزستان واقع شده است. علاوه بر تولید محصولات پتروشیمی دیگر، تولید متانول نیز از فعالیت‌های این پتروشیمی می‌باشد.

    پتروشیمی رازی: این پتروشیمی در شهر ماهشهر استان بوشهر قرار دارد و در زمینه تولید انواع محصولات پتروشیمی فعالیت می‌کند، از جمله تولید متانول

    این شرکت‌ها با توجه به ظرفیت و تقاضای بازار، به تولید این ماده مهم و استراتژیک ادامه می‌دهند. همچنین، علاوه بر این پتروشیمی‌ها، پتروشیمی‌های دیگری نیز در ایران در حال احداث یا توسعه هستند که در آینده ممکن است وارد بازار تولید متانول شوند. 

    خطرات استفاده از متانول

    استفاده از متانول در کنار تمامی مزایا و ویژگی‌های مثبت فراوان، خطرات بسیاری را نیز به دنبال داشته و در برخی موارد می‌تواند منجر به مرگ شود. همانطور که پیشتر نیز ذکر شد متانول ماده‌ای بسیار سمی و دارای قابلیت اشتعال بالا است. لازم به ذکر است که در صورت قرار گرفتن در معرض بیش از 10 میلی‌متر از این ماده ممکن است مشکلات خطرناکی به وجود بیاید. از جمله این مشکلات و خطرات می‌توان به از بین رفتن سیستم بینایی و سیستم عصبی و حتی در برخی مواقع مرگ اشاره کرد. به همین خاطر توصیه می‌شود که هنگام کار با متانول تمامی نکات ایمنی را رعایت کرده و از پوشش‌ها و لباس‌های ایمنی استفاده کنید. از جمله پوشش‌های ایمنی می‌توان به دستکش، لباس‌کار، لباس محافظ، عینک مقاوم در برابر مواد شیمیایی، محافظ صورت، ماسک‌های کارتریج‌دار، ماسک‌های کپسول‌دار و… اشاره کرد. از آنجایی که بخارات این ماده نیز سمی هستند، در صورت پخش شدن در محیط، حتما از تهویه مناسب استفاده کنید.

    یکی دیگر از خطرات این ماده، خطر آتش گرفتن است. این ماده دارای قابلیتی بسیار اشتعال‌پذیر بوده و به راحتی و به سرعت آتش می‌گیرد. شعله‌های حاصل از سوختن متانول بی‌رنگ و نامرئی است، از این رو کنترل شعله‌های آن کاری مشکل و دشوار است.

    مصرف و یا قرار گرفتن در معرض متانول ممکن است سبب بروز علائمی در افراد شود، که از جمله آنها می‌توان به:

    • سردرد
    • سرگیجه
    • کمر درد
    • استفراغ
    • حالت تهوع
    • کاهش سطح هوشیاری
    • تشنج
    • اختلال در بینایی ( قرمز و متورم شدن چشم‌ها، کاهش دید و آبریزش چشم )
    • علائم قلبی و عروقی مانند ضربان نامنظم قلب
    • تنفس نامنظم
    • ایست و یا سکته قلبی
    • دفع ادرار تیره اشاره کرد.

    و در آخر باید بدانید که مصرف متانول سبب تولید ماده سمی اسید فرمیک در بدن شده که منجر به نابینایی و یا کوری در فرد مصرف‌کننده می‌شود. از این رو در صورت مصرف این ماده و مواجه شدن با این علائم باید فرد را نزد پزشک و یا بیمارستان منتقل کنید. پزشک به منظور رفع مسمومیت ناشی از متانول از پادزهرهای اتانول و یا فومپیزول استفاده می‌کند. این داروها از طریق مهار رقابتی در کاهش عملکرد الکل دهیدروژناز بر روی اتانول موثر هستند.

    متاسفانه در کشور ما برخی از افراد به دلیل مصرف مشروبات حاوی متانول دچار مسمومیت با الکل می‌شوند. این ماده اغلب در مشروباتی مانند آبجو، ویسکی و شراب موجود است. شیشه‌ نوشیدنی‌هایی که به عنوان الکل طبی نیز تولید و عرضه می‌شوند، حاوی مقادیری متانول و یا همان الکل چوب هستند.

    فرق اتانول و متانول در چیست؟

    کلماتی مانند الکل و اتانول قابل تعویض با یکدیگر نیستند. باید بدانید که اتانول تنها نوعی از الکل به شمار می‌رود که می‌توان از آن به عنوان نوشیدنی استفاده کرد. اتانول به نام الکل اتیل و یا الکل دانه نیز شناخته شده است. این دو ماده دارای تفاوت‌هایی در ساختار، بو، رنگ شعله، روش تولید هستند که در ادامه به توضیح آنها می‌پردازیم.

    ساختار : این دو ماده دارای ساختار شیمیایی متفاوتی از یکدیگر هستند. متانول متشکل از حلقه اتیل بوده و اتانول از حلقه متیل برخوردار است.

    بو : متانول دارای بویی مشخص است در حالی که اتانول از بویی سوزاننده و سنگین برخوردار است.

    رنگ شعله : متانول دارای رنگ شعله سفید و اتانول دارای رنگ شعله آبی روشن است.

    روش تولید : متانول توسط فرآیندهای مصنوعی و اتانول توسط تخمیر محصولات غذایی در کارخانه‌ها تولید می‌شود.

    توجه داشته باشید که متانول به دلیل سمی بودن دارای قابلیت خوراکی نیست و این در حالی است که اتانول ماده اصلی موجود در نوشیدنی‌های الکلی به شمار می‌رود. باید بدانید که الکل موجود در مشروبات الکلی با گذشت مدت زمان نه چندان زیادی جذب بدن شده و عوارضی را به دنبال دارد که از جمله آنها می‌توان به مستی، پرحرفی و مشکلاتی از قبیل مشکلات گوارشی، مشکلاتی مانند کاهش هوشیاری و ایست قلبی اشاره کرد.

    شرکت سالار شیمی

    شرکت سالار شیمی مجموعه ای مشتری محور در زمینه فروش و واردات انواع مواد اولیه شیمیایی و پلیمری بوده که امروزه درصد زیادی از مواد اولیه پلیمری کارخانجات صنعتی از این شرکت خریداری می شود. شرکت سالار شیمی به واسطه ایجاد یک سیستم توانا، پایا، قدرتمند، کارآمد و مسئولیت پذیر توانسته است مواد اولیه با کیفیت و قیمت مناسب را به مشتریان خود عرضه نموده و آن را در کوتاه ترین زمان ممکن تحویل دهد. هدف اصلی شرکت سالار شیمی جلب رضایت مشتری بوده و با توفیق الهی، یاری همراهان و همدلان و انتقادات و پیشنهادات شما عزیزان تا امروز توانسته است در راستای تحقق این هدف موفق باشد. اگر قصد خرید متانول را دارید ما به شما شرکت سالار شیمی را پیشنهاد می کنیم. شما می توانید محصول سفارش داده شده را در کمترین زمان ممکن با حفظ و رعایت نکات ایمنی در آدرس مورد نظر خود تحویل بگیرید.

    با سپاس از همراهی شما عزیزان

    کلید اسکرول خودکار به بالا